About/ Over

De nabij voorbijzijnde tijd intrigeert me. Ik kan verdwalen in foto’s uit de jeugd van mijn ouders. Padvinders op kamp, een mini maatschappij met eigen normen en waarden, onder leiding van meneer Pastoor. Een boerderij die ten tijde van de tweede wereldoorlog ook diende als onderduikadres. Een jong meisje spelend in de tuin, zich onbewust van de camera. Een verloren wereld die ik associeer met onschuld, naïviteit, verloren idealen en vergankelijkheid. Subtiele, schijnbaar onbelangrijke en toevallig genomen foto’s in zwart en wit, vormen voor mij een beeld van deze tijd. Een tijd die niet meer is, maar mij wel mede heeft gevormd.

Dit soort foto’s, genomen rond het midden van de 20e eeuw dienen vaak als inspiratiebron, uitgangspunt. De rustige portretten, stille huizen. Ze keren terug als thema in mijn werk. Ik zie het als mijn vorm van overlevering.

Tijdens het werken kijk ik eerder naar wat ik aan het doen ben dan dat ik er over nadenk. Ik zoek naar een juiste balans tussen ontdekken en bewust creëren. Het verwelkomen van toeval en ontdekkingen doen. Het geeft ruimte om mijn persoonlijke voorkeuren te onderzoeken; aan welke kleuren, gereedschap, formaat en soort ondergrond heb ik vandaag behoefte? Deze gegevens vormen een soort pad wat zich steeds verder uitrolt en waar ik mij op begeef. Wat doet materiaal; welke vormen ontstaan, hoe reageren kleuren op elkaar. Transparantie en dekking, gelaagdheid, structuur. Alles draagt bij aan het beeld dat ik op een bepaald moment als ‘af’ ervaar en het ontstane werk vrij is komen staan van zijn oorsprong.

Wat ik belangrijk vind is de mate van informatie die ik als maker in een beeld communiceer, mijn beelden zijn niet af, niet uitgewerkt. Een beeld moet ‘open’ blijven. Te veel informatie sluit een beeld af, maakt het eenduidig. Wat is er nog herkenbaar in mijn overlevering en leidt dat naar een nieuwe of eigen interpretatie? Hoe interpreteert of reflecteert een ander het gegeven beeld?


Geertje Kapteijns

Visual Artist and Product Designer/ Beeldend Kunstenaar en Product Designer

Born: St. Michielsgestel (NL) 1980/ Geboren te St. Michielsgestel 1980
Living and working: Dordrecht, The Netherlands/ Wonend en werkzaam in Dordrecht

Email: geertje.kapteijns@gmail.com

Education/ ​Opleidingen:
2002-2006
AKV | St. Joost, Visual Arts (BA), Breda, NL / Beeldende Kunst (BA)

1998-2002
MTS | St. Lucas, Communication and Design, Boxtel, NL/ Communicatie en Vormgeving,