LUCHT IN DE TENT
Deelnemers: Anouk Bax | Jacques van Erven | Geertje Kapteijns |
Cedar Lewisohn | Sanne Muiser | Jeroen Offerman | Gijs Pape |
Ad van Rosmalen | Lilia Scheerder | Gwen Schenkel | Marjan Wester
1 H U I S – 6 W E K E N – 1 0 K U N S T E N A A R S
Onder de noemer Zuiderlink bundelt een groep kunstenaars uit binnen- en buitenland haar krachten en en creëert na een unieke werkperiode van zes weken een expositie in een leegstaand woonhuis te Eindhoven.
T E R U G B L I K
W E R K P E R I O D E F R A N K L I N P L E I N 2 ,
W O E N S E L , E I N D H O V E N
O K T O B E R T / M 2 8 N O V E M B E R 2 0 2 1
Deze werkperiode en expositie is mogelijk gemaakt door onze privé donateurs, de deelnemende kunstenaars die belangeloos hun tijd, energie en middelen beschikbaar hebben gesteld voor dit project en woningbouw corporatie TRUDO.















Hoe uw tent functioneert tijdens een doorsnee vakantiedag is van grote invloed op uw stemming. Goede ventilatie zorgt voor een aangenaam klimaat. Dat betekent dat onze tenten naast een ingang nog andere ventilatiegaten hebben zodat de kans op condensvorming zo klein mogelijk gehouden wordt. Onze staanplaatsen liggen tussen open pleinen die omgeven zijn van bomen welke zorgen voor rust en ruimte in een lommerrijke omgeving. Uw uitvalsbasis is gelegen aan verscheidene fietsroutes die leiden naar talrijke bezienswaardigheden in de omgeving zodat u een veelheid aan leuke uitstapjes kunt maken.
Maak bijvoorbeeld kennis met het Kempische Heideschaap in het nabijgelegen faunapark en ontdek wat deze ijverige grazer de mens allemaal te bieden heeft. Ook de unieke flora in de omgeving zal u kunnen bekoren. De gunnera, mammoet plant of Braziliaanse reuzenrabarber is een exoot die het goed doet in onze waterrijke omgeving. De eetbare bladeren van deze miljoenen jaar oude plant bereiken soms een grootte van wel drie meter! Ze staat tevens bekend om haar geneeskrachtige werking bij de behandeling van soa’s en nawerking van insectenbeten.
Wilt u een wat actiever tripje maken dan is een kanotocht op de nabijgelegen rivier de Dommel zeer aan te bevelen. Voor de vakantieganger die pas écht tot rust komt wanneer de leefomgeving voorzien is van comfort bieden wij tevens staanplaatsen met eigen toilet en de mogelijkheid tot koffie zetten.
ZuiderLink
Ruimte, Stabiliteit, Verbondenheid en Positionering van Beeldende Kunst
Alle foto’s op deze pagina zijn gemaakt door Noud van Tiem m.u.v. foto’s aangegeven met *

Kijkend naar de werken van schilders, altijd is er een hoger doel. Zelfs in de meest aardse voorstellingen of onverhuld erotische taferelen, de schilder reikt hoger, naar kosmos, liefde en soms God. De beweging die Jacques van Erven maakt doorheen het hele huis, is de concretisering van dat hogere reiken. Vertrekkend vanuit de, weliswaar transparante, realiteit van het glas-in-lood, schildert hij het laagste niveau in een afbeelding. Verder naar boven is er de projectie, nog hoger een kunstwerk, het schilderij. Werkelijkheid, afbeelding, idee, kunstwerk, de schilder doorloopt alle stadia voordat het werk er is. Telkens weer, telkens hoger, altijd kunst.
Tekst Ad van Rosmalen, herfst 2021
Jacques van Erven: Beeldend kunstenaar uit Eindhoven, schilderend in ei-tempera maakt hij met name doeken met een hedendaags vanitas thema. https://www.jvanerven.nl/





Alle foto’s op deze pagina zijn gemaakt door Noud van Tiem m.u.v. foto’s aangegeven met *

De atmosfeer is vol signalen en geladen met betekenis voor wie begrijpen wil. Aan dat begrip gaat het vastleggen vooraf, rechtstreeks in de waarneming of
onrechtstreeks als een onbestemd gevoel. Het is gezien, het is niet onopgemerkt gebleven. Verdergaand dan eenvoudige waarneming, of vaag besef, zijn de tekening registraties van Anouk Bax, geen neerslag van een signaal of weergave van betekenis, maar een autonoom gedreven handschrift dat een beeld geeft van… dat een beeld geeft van… beeld. Op het niveau waarop de kunstenaar registreert is geen talige betekenis, enkel beeld en de hand vormt de betekenis als een mond de
woorden.
Tekst Ad van Rosmalen, herfst 2021
Anouk Bax: Haar werk maakt een omtrekkende beweging rond de grens tussen buiten en binnenwereld. Is er een grens en dient die als afscherming, buitensluiting of bescherming? Het wel of niet kunnen bewegen binnen de regels die gelden in een cultuur en de ongemakkelijkheid die dat geeft, worden op een tastende, sensitieve manier verbeeld in tekeningen en ruimtelijk werk. http://www.anoukbax.nl






Alle foto’s op deze pagina zijn gemaakt door Noud van Tiem m.u.v. foto’s aangegeven met *
Wanneer iemand zich omdraait verandert ook de blik van richting. Het zijn ontelbare momenten dat men zich dagelijks omkeert en de kijkrichting laat meedraaien. De kunstenaar blijft echter ontelbare ogenblikken doorkijken in dezelfde richting en ziet wat er gaande is. Een vreemde lichtval, de sombere aura van een object en soms een oplichtende kleur die zou verdwenen zijn als zij niet kijken bleef. Geertje Kapteijns zoekt richtingen voor de blik en fixeert die in schetsen en in tekeningen, zodat anderen kunnen meekijken. Niet om te zien wat zij zag, maar om de mogelijkheid te laten bestaan van dat andere zien.
Tekst Ad van Rosmalen, herfst 2021
Geertje Kapteijns: Haar werk bestaat uit tekeningen, schilderijen en collages, vaak gebaseerd op oude familiefoto’s van rond de jaren ’50. Deze oude foto’s fascineren haar en dienen als inspiratiebron. Ze zijn onderdeel van haar ‘achtergrond’ maar vormen ook een onderzoek naar het bewustzijn van subjectiviteit; het je gewaar zijn van een eigen waarheid voortkomend uit dromen, identiteit, tradities, gewoonten en rolpatronen.
https://www.geertjekapteijns.nl
Klik hier voor een beeldverhaal van mijn werkproces in dit project.
Alle foto’s op deze pagina zijn gemaakt door Noud van Tiem m.u.v. foto’s aangegeven met *

Bij het web van verhalen dat men over zichzelf vertelt, aan anderen en over anderen, geldt één voorwaarde vooraf, er is eerst geluisterd naar wat er gaande is. Geen sjamaan in de wereld of orakel spreker kan zonder kennis van zijn gemeenschap betekenisvolle uitspraken doen. Daarom zijn de verhalen van beeldende kunstenaars boeiend en verrassend, zij hebben kennis van de wereld rondom en niet zo’n beetje. Als men de rivier afzakt, als men een gat in de ruimte slaat of springt, is die actie voor alle omstanders aanleiding om zich te laten kennen en daar staat Jeroen Offerman scherp te luisteren.
Tekst Ad van Rosmalen, herfst 2021
Jeroen Offerman is een beeldend kunstenaar die tijd toevoegt aan objecten en ruimtes. Dit resulteert in installaties, performances, korte films en radioshows. Het werk van Jeroen is gestoeld op een beeldhouw traditie. Door middel van gedeelde ervaringen en fysieke objecten wordt de wereld van technologie en media bevraagd.
http://www.jeroenofferman.com









Alle foto’s op deze pagina zijn gemaakt door Noud van Tiem m.u.v. foto’s aangegeven met *

Alsof dode stof wordt aangeraakt, alsof materie een leven krijgt. Zo bekeken is het de magie van de animiste, die bezieling toont van de wereld rondom haar. Terwijl zij weet dat het geen magie is, maar werk en handelingen, die er uiteindelijk toe leiden dat het materiaal zich toont zoals het de bedoeling was. Sanne Muiser stelt de vraag wier doel het was, het hare of dat van de wollen stof. Het bewustzijn dat het materiaal een eigen doel heeft en een eigen vermogen, is niet vanzelfsprekend maar moet steeds opnieuw op het denken van het handelend persoon bevochten worden.
Tekst Ad van Rosmalen, herfst 2021
Sanne haar werk zit op de scheidslijn tussen kunst, ontwerp en onderzoek. Zo heeft ze vorig jaar de opleiding tot herder gevolgd om de relatie tussen wol, schapen, bodem en omgeving te onderzoeken.
http://www.sannemuiser.nl/






Alle foto’s op deze pagina zijn gemaakt door Noud van Tiem m.u.v. foto’s aangegeven met *

Telkens wanneer het lover beschutting biedt, wil men de situatie verlengen, meenemen naar andere plekken of als verlangen laten bestaan. De kunstenaar kan niet tevreden zijn met verlengen, meenemen of verlangen; zij wil de ervaring delen. De onmogelijkheid de ervaring te delen, als men niet tegelijkertijd onder het lover ligt, vormt de begrenzing van het bestaan. Men kan erover vertellen, leuk, men kan de plek bijzonder noemen, fijn, maar meer wordt het zelden. Marjan Wester neemt geen genoegen met de begrenzing en herschept in het Kunsthuis de oorspronkelijke situatie en als men de tijd neemt is er de ervaring ook.
Tekst Ad van Rosmalen, herfst 2021
Het werk van beeldend kunstenaar Marjan Wester gaat over ruimte, de leefomgeving van ons mensen. Hoe ervaar je de ruimte om je heen? Welke waarnemingen doe je en zijn er, als je de tijd neemt en kijkt? Het verlangen naar ruimte en de fascinatie voor de wereld waarin wij leven, op macro – en microniveau, is sterk terug te zien in het werk. Om een gevoel van vrijheid te ervaren, hoef je vaak helemaal niet ver te zoeken.
http://www.marjanwester.nl






Alle foto’s op deze pagina zijn gemaakt door Noud van Tiem m.u.v. foto’s aangegeven met *

Is alleen de uitspraak dat er vaststaande feiten zijn een vaststaand feit? En blijft het feit feit als het van alle kanten bekeken wordt? Geen vragen voor de kunstenaar omdat zij de feiten kantelt en keert naar eigen genoegen en noodzaak. Komt men uit de kelder omhoog dan is die gebeurtenis alleen mogelijk als men eerst afdaalde. Daarom is het woord “Welkom”, dat bovenaan de keldertrap geschreven is, dubbelzinnig van boodschap: Is het een welkom in de omgekeerde onderwereld of in de teruggekeerde bovenwereld? Lilia Scheerder is te slim voor het doen vaststaande uitspraken en weet een wereld beter.
Tekst Ad van Rosmalen, herfst 2021
Lilia Scheerder is een performance- en geluidskunstenaar, graficus, Drag King, organisator, bouwt af en toe muziekinstrumenten en is 1/3 van het label Barreuh Records. Haar werk draait om het analoge, het zwart/witte, het verouderde het vreemde en het duistere.
http://liliascheerder.nl





Alle foto’s op deze pagina zijn gemaakt door Noud van Tiem m.u.v. foto’s aangegeven met *

… maar dat willen we wel. Dat men de omgeving kan begrijpen is te danken aan het vermogen om schematische voorstellingen te construeren op basis waarvan men handelt. Vrijwel nooit is dat problematisch, zolang maar duidelijk blijft wat de kaart is en wat het gebied, wat het model is en wat de werkelijkheid. In de reeks panelen, die Gijs Pape maakte van het uitzicht op een balkon, zien we verschillende modellen en geen ervan is helemaal waar. Het lijken de schema’s te zijn van verschillende mensen die allemaal een voorstelling maakten van dezelfde scène. Veelzijdig als de kunst kan zijn.
Tekst Ad van Rosmalen, herfst 2021
Gijs Pape is beeldend kunstenaar en werkt in Utrecht. Zijn werk is sterk geïnspireerd op architectuur maar gaat verder dan dat. Ruimte en het gebrek aan ruimte en de ervaring van ruimte zijn de leidraad in al zijn werk, de uitingsvorm kan verschillen.
https://www.gijspape.com











Alle foto’s op deze pagina zijn gemaakt door Noud van Tiem m.u.v. foto’s aangegeven met *
Het werk van Cedar Lewisohn mengt beelden uit musea-collecties van oude beschavingen en culturen met die van de straat.









Sanne Muiser, werk in de openbare ruimte, door gemeente helaas binnen een uur na ophangen verwijderd.

Marjan Wester, werk in de openbare ruimte.

Ontmoeting en koffie met de buren

Openlucht presentatie van de film “Gat in de Ruimte” in Woensel West. Jeroen Offerman & Bram van Helden i.s.m. het
Zuidelijk Toneel en anderen.













ZuiderLink’s “Lucht in de Tent” bij Studio040:
https://studio040.nl/nieuws/artikel/lucht-in-de-tent-brengt-kunst-naar-de-buurt
naar-de-buurt
Video:
https://drive.google.com/file/d/1gNn3JiijSD6dRMoJmDVdNCU-ZSPW5hGo/view
ZuiderLink is een collectief van zeven beeldende kunstenaars die zich formeel verenigt. We zijn overtuigd dat kunst van groot belang is voor de maatschappij. Vanwege haar verbeeldingskracht en het belangeloos bevragen van vanzelfsprekendheden. Door het bieden van een alternatieve blik. Dat is haar kracht. Wij bundelen onze krachten om de zichtbaarheid van autonome, beeldende kunst te vergroten. Met ZuiderLink verbinden we regionaal met elkaar en leggen we linken op buiten- regionaal niveau. Dat doen we door nieuwe ruimtes te zoeken voor nieuwe werkmethoden. Zo komt onze kracht letterlijk en fysiek bij elkaar.
Alle foto’s op deze pagina zijn gemaakt door Noud van Tiem m.u.v. foto’s aangegeven met *

